Ontstaan DroneLaps

Ontstaan van Drones & DroneLaps

Drones zijn onbemande vliegtuigen, ook wel Unmanned Aerial Verhicles (UAV) genoemd. Deze term wordt veelal in de militaire luchtvaart gebruikt. De oorsprong van de moderne Drone kan worden herleid naar de ‘target Drones’ gebruikt in de 20ste eeuw. Deze zogenaamde ‘domme Drones’ werden ingezet om gevechtspiloten te trainen. Veel nieuwe technologie wordt ontwikkeld door defensie. Meestal gaat het om technologie voor het vergemakkelijken van aanval, verdediging, spionage of camouflage. De meeste technieken vinden langzaam hun weg naar de burgermaatschappij. Kijk bijvoorbeeld naar de computer, gemaakt door de Amerikaanse en Britse overheid. De computer werd gebruikt om te bespioneren en is inmiddels niet meer weg te denken uit ons huishouden. Deze omslag zien we ook terug bij Drones (www.drone-zaak.nl/geschiedenis) d.d. 16-12-2017).

Vanaf 2006 worden Drones in veel branches gebruikt en ze zullen steeds voor meer zaken worden ingezet. Drones worden bestuurd vanaf een afstand. Zo is het voor de kleine vliegmachines mogelijk om eenvoudig plaatsen te bereiken die normaal gezien ontoegankelijk zijn voor de mens. Dankzij een ingebouwde camera kunnen mensen vanaf afstand zien wat er op die plaatsen gebeurt. Op die manier wordt het eenvoudiger voor reddingswerkers om slachtoffers van een lawine te vinden of om vermiste personen op zee op te sporen. De brandweer kan Drones inschakelen om bosbranden beter in kaart te brengen. Drones worden nu al gebruikt om films en tv-series te maken, ze helpen in de landbouw en worden gebruikt om spullen te leveren. Wie weet waartoe ze nog allemaal in staat zijn.

Dronetechniek is de toekomst. Door op de basisschool al te beginnen met educatie over Dronetechniek betrekken we kinderen van jongs af aan bij hun zoektocht naar nieuwe technologieën.

Aan de andere kant bieden nieuwe technologieën als virtual reality en augmented realityfantastische mogelijkheden voor Droneracing. Droneracing het nieuwste fenomeen in de sportwereld. Hoe gaaf is het om vanuit het perspectief van de Drone over een parcours te vliegen met de mogelijkheid 360 graden om je heen te kijken? Of hoe tof zou het zijn in een leegstaand pakhuis te vliegen met je Drone, maar je door middel van augmented reality te wanen in een videogame waarin je tegen andere piloten strijdt? De ontwikkeling van Droneracing staat nog aan het begin, maar het lijkt erop dat Droneracing alle ingrediënten heeft om na eSports ‘the Next Big Thing in Sports’ te worden. Wereldwijd ontstaan er nieuwe organisaties, het aantal Droneracers neemt snel toe en bedrijven beginnen te investeren in de sport. Bedrijven denken dat Droneracing dé volgende tv-sport kan worden en hopen op deze manier de jongere generaties te bereiken.

Door Dronetechniek en sport te combineren wordt de verbeelding en nieuwsgierigheid van jongeren geprikkeld en gestimuleerd en worden ze enthousiast gemaakt. Ik (Rubin) wil Drones meer bekendheid geven bij jongeren en ben daarom ben ik samen met mijn vader Jos DroneLaps gestart, zodat ze zelf deze techniek kunnen ontdekken om hun eigen Drone te bouwen en binnen veilig kunnen vliegen in een echte parcours. Vlieg je mee?

Dronegroet,

Rubin & Jos